Belgisk vallhund - alla varianter
Belgisk vallhund - alla varianter
Belgisk vallhund - alla varianter

Belgisk vallhund

Belgisk vallhund

Historik

I slutet av 1800-talet fanns ett antal vallhundar av skilda typer och olika pälsvarianter i Belgien. En grupp bildades för att få lite ordning och en mer homogen ras. Arbetet resulterade i att rasklubben presenterade en första detaljerad rasstandard år 1892, och bara en enda ras med tre pälsvarianter blev tillåten. Avelsarbete ledde fram till att rasens typ och temperament stabiliserades under början av 1900-talet. Rasen består idag av fyra olika varianter: groenendael, laekenois, malinois och tervueren som enligt rasstandarden endast skiljer sig åt i pälsstruktur och färg. , väl lämpad för de flesta arbetsuppgifter.

Användningsområde

Rasen användes ursprungligen som vall- och vakthund, men utvecklades tidigt till en allsidig bruks- och tjänstehund. Rasen är väl lämpad för de flesta arbetsuppgifter och passar till alla brukssportens grenar. Det är även en utmärkt familjehund, som passar bäst i en aktiv familj.

Hälsa

Belgisk vallhund är i huvudsak en frisk och sund ras även om defekter förekommer. Följande ärftliga defekter ska särskilt observeras; höftledsdysplasi (HD), armbågsledsdysplasi (ED), osteochondros (bogskador), epilepsi, PRA och bakre polär katarakt (ögonsjukdomar) och kryptorchism (avsaknad av en eller båda testiklar). Samtliga defekter har i nuläget en förhållandevis låg spridning. 

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är vaksam och aktiv, mycket livfull och alltid redo till handling. Förutom sina medfödda anlag som vallhund har rasen också värdefulla egenskaper för att kunna vara en utmärkt vakthund. Om det behövs tvekar den inte att försvara sin ägare. Rasen förenar alla egenskaper man kan önska av en vall-, vakt-, skydds- och tjänstehund. Dess livliga och vakna temperament och självsäkra sinne, utan någon rädsla eller aggressivitet, avspeglas i kroppshållningen och det stolta och uppmärksamma uttrycket i de gnistrande ögonen.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är ca 62 cm och tikar ca 58 cm. Vikten för hanar är ca 25–30 kg och tikar 20–25 kg. Belgisk vallhund är en medelstor och kvadratisk hund som ska utstråla elegans och kraft. Rasen finns i fyra varianter; groenendael är långhårig och svart, tervueren är långhårig och röd eller grå fawn med svarta hårtoppar, malinois är släthårig och röd fawn och laekenois är strävhårig och röd fawn med spår av svärtning.

Pälsvård

Pälsen på en belgisk vallhund är konstruerad för att "sköta" sig själv, och det krävs ingen extrem pälsvård. Det som behövs är ett bad om den blivit smutsig och en genomborstning någon gång i månaden samt vid fällning.