En berger picard kommer springande i torrt gräs.
En berger picard kommer springande i torrt gräs.
En berger picard kommer springande i torrt gräs.

Berger picard

Berger picard

Historik

Berger picard är en av de äldsta franska vallhundsraserna. Rasen kommer från regionen Picardie i norra Frankrike, och deras temperament passade herdarna när de skulle driva får och boskap till marknaderna. Berger picard blev erkänd som ras 1925, men var nästan utdöd efter andra världskriget. Den har sedan återskapats av entusiaster, men är fortfarande sällsynt. Utvecklingen av berger picard som ras började inte förrän 1953. Intresset för rasen har nu spridits även utanför Frankrikes gränser. 

Användningsområde

Berger picard är en vallhund med bruksegenskaper. De är kroppsvallare med starka vallningsinstinkter. Förutom som vallhund används picarden som skydds-, spår-, räddnings- och lavinhund i bland annat Frankrike. Många picarder är dessutom duktiga på bland annat agility och rallylydnad. Rasen är också en mycket bra vakthund hemma och en utmärkt familjehund som trivs med barn.

Hälsa

Berger picard anses vara en frisk ras utan rasbundna sjukdomar. Antalet individer i Sverige är dock litet, och det är därför svårt att med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd. Rasen har hälsoprogram nivå 3 för avel, det vill säga A- eller B-höfter, samt känd mental status.

Egenskaper / Mentalitet

Berger picard ska ha en balanserad mentalitet. Rasen är mycket alert och vaksam med en naturlig vaktinstinkt, vilket kan ta sig uttryck i en reservation mot främmande människor. Det är därför mycket viktigt att socialträna valpen under hela uppväxttiden. Den ska vara sansad och modig, men aldrig aggressiv, rädd eller orolig. En berger picard är också mycket smart, lyhörd, självständig och påhittig.

Storlek och utseende

Mankhöjden för hanar är 60-65 cm och för tikar 55-60 cm. Picarden är en medelstor hund med normala proportioner. Den ska vara solid, rustik, välmusklad och välbyggd utan att någonsin vara tung. Den ska vara mycket elegant såväl i stående som i rörelse. Uttrycket ska vara livligt och vaket, vilket understryks av dess skägg och ögonbryn. Det finns olika färgvarianter vilka inkluderar fawn, sotad fawn, tigrerad fawn (brindle) samt grått som i huvudsak är mörk. Det får inte finnas stora vita fläckar.

Pälsvård

Picarden har en sträv, halvlång (ca 5-6 cm lång) päls som känns frasigt sträv. Pälsen är smutsavstötande och lättskött. Hunden badas vid behov, och om du kammar den en gång per vecka har du en mycket välskött hund. 

Övrigt

Den första berger picarden kom till Sverige 1996. Det är fortfarande en ovanlig ras i Sverige, och man kan därför få vänta ett tag på valp.