Bouvier des flandres apporterar
Bouvier des flandres apporterar
Bouvier des flandres apporterar

Bouvier des flandres

Bouvier des flandres

Historik

Bouvier des flandres har både det belgiska och franska Flandern som hemland. Hundarna användes ursprungligen av bland annat bönder, boskapshandlare, skogsvaktare och tjuvskyttar och deras viktigaste uppgift var att vakta och driva nötboskap. På nätterna fungerade hundarna ofta som gårdvar.  Boskapsfösarna behövde bra hundar som kunde driva hjordarna, och de valde ut de hundar i trakten som uppfyllde kraven både kroppsligt och mentalt. Det är dessa hundar som är grunden för dagens bouvier des flandres.

Användningsområde

Bouvier de flandres är inte en vallhund utan en boskapshund, som användes till att fösa och vakta storboskap. Rasen är olik andra boskapshundar i sitt sätt att arbeta. Den nafsar inte i hasorna, utan använder sin styrka till att stöta och tackla djuren i rätt riktning. Rasens fysik och temperament, dess goda spårsinne, initiativförmåga och intelligens gör den till en utmärkt allround brukshund. Rasen fungerar också alldeles utmärkt som familjehund, och den hänger gärna med på alla aktiviteter familjen hittar på. Rasen används än idag som boskapsdrivare, men även som ledarhund, eftersökshund, vakthund, inom bruksgrenarna och som tjänstehund inom bevakning och räddning.

Hälsa

Bouvier des flandres är tåliga hundar och de är sällan sjuka, men höftledsdysplasi (HD) och armbågsledsdysplasi (ED) förekommer. . Rasen har vanligtvis en mycket hög smärttröskel, vilket har varit en nödvändighet för att kunna kasta sig in bland kor i en flock nötkreatur. Rasklubben verkar för att alla ska röntga sina hundar och delta på de mentaltester som erbjuds.

Egenskaper / Mentalitet

Bouvier des flandres är lugn, sansad, klok och orädd. Mod och styrka är viktiga egenskaper. Rasen är också rationell, vänlig, lojal och skyddande till sin natur. Rasen ska också ge intryck av intelligens och energi. Det är viktigt att bouvieren får bevara sina ursprungliga egenskaper som arbetande hund.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 62–68 cm och för tikar 59–65 cm. Vikten är för hanar 35–40 kg och för tikar 27–35 kg. En bouvier är en kort, kraftigt byggd hund med kompakt kropp och starka, muskulösa ben. Den ska ge intryck av kraft och styrka utan att verka klumpig. Den ska vara kort och samlad, ha kraftig benstomme och starka senor. Den ska vara uthållig, robust, ha fria rörelser och ett livligt temperament. Färgen är grå, brindle, svart eller sotig.

Pälsvård

Pälsen kräver en del, och räds man grus på golvet eller luddiga tussar ska man inte välja en bouvier. Rasen fäller ganska lite om man håller efter pälsen genom att kamma och se till att bli av med den värsta underullen. Den bör inte badas med schampo för ofta utan klarar sig med kamning och en dusch om den blivit alltför grusig eller dammig. Pälsen ska trimmas eller klippas med jämna mellanrum för att bibehålla sitt rufsiga uttryck.

Övrigt

Bouvier des flandres har funnits i Sverige sedan 1960-talet. Det finns uppskattningsvis ca 200 bouvierer i Sverige idag, och det föds inte mer än några få kullar per år.

Rasen är förhållandevis inaktiv inomhus och fungerar därför att ha i lägenhet under förutsättning att den får ordentligt med motion. Medan hunden växer kan man vara lite återhållsam med träningen så att ben, muskler och leder får utvecklas i lugn och ro och skapa den starka kroppsbyggnad som den förtjänar och ska ha.