Hovawart sitter i högt gräs.
Hovawart sitter i högt gräs.
Hovawart sitter i högt gräs.

Hovawart

01 mar 202401 mar 2024

Svenska BrukshundklubbenSvenska Brukshundklubben

Hovawart

Historik

Hovawart är en mycket gammal tysk brukshundras. Namnet hovawart betyder gårdvar på tyska. År 1922 påbörjades arbetet med att återskapa rasen genom användning av typmässigt liknande hundar med goda vaktegenskaper, som man fortfarande fann på bondgårdarna. Man korsade även in schäfer, newfoundlandshund, leonberger och ytterligare hundraser under de första årens avelsarbete. Genom kraftfulla urvalsåtgärder fick man åter fram den ursprungliga brukshunden.

Användningsområde

Hovawart är en robust och smidig brukshund, och den har en utmärkt nos för spårarbete. Rasen är erkänt mångsidig och den fungerar utmärkt i alla bruksgrenar och även som draghund, räddnings- och bevakningshund.

Hälsa

Hovawart är en sund hundras och många individer blir gamla. Höftledsdysplasi (HD) förekommer i rasen. Det finns även dokumenterat att rasen kan drabbas av autoimmuna sjukdomar, främst underfunktion i sköldkörteln.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är livlig, glad, intelligent och älskar att jobba och vara tillsammans med sin familj. Den är ivrig att lära sig saker och det är viktigt att ge den arbetsuppgifter så att den får jobba med alla sina sinnen. Den är lyhörd, men kräver en fast och konsekvent uppfostran. Den har lätt att umgås med andra hundar och är lättränad i bruksgrenarna. Den har en hel del vaktinstinkt kvar från sitt ursprung, vilket man måste vara beredd på. Man brukar säga att rasen är som en persika; mjuk på utsidan men med en hård kärna.

Storlek och utseende

Hovawart är en kraftig, medelstor, något långsträckt, långhårig
brukshund. Könsprägeln ska synas tydligt i framför allt huvudets form och kroppsbyggnaden. Mankhöjd för hanar är 63–70 cm och tikar 58–65 cm. Vikt för hanar är 30–50 kg och tikar 25–40 kg. Hovawart finns i tre färger; svart med tantecken, blond och svart.

Pälsvård

Pälsen är kraftig, lång, något vågig och åtliggande med lite underull. Pälsvården är enkel och pälsen ska borstas vid behov, något oftare under fällningsperioden.

Övrigt

År 1967 registrerades den första importerade hovawarten i Sverige. Den första svenska kullen med hovawartvalpar föddes 1970.