Vit herdehund ligger på gräs
Vit herdehund ligger på gräs
Vit herdehund ligger på gräs

Vit herdehund

Vit herdehund

Historik

Den vita herdehundens historia är den tyska schäferns fram till 1933, då den vita färgen förbjöds i Tyskland. Efter förbudet försvann de i stort sett från Europa, förutom i England, och aveln fortsatte bland annat i USA och Kanada. De första vita herdehundarna importerades till Schweiz i början av 1970-talet. Rasen registreras som egen ras sedan 1991, och förekommer nu frekvent över hela Europa. Den vita herdehunden står närmare sitt ursprung som vall- och herdehund jämfört med den moderna schäfern. I Sverige erkändes rasen av Svenska Kennelklubben år 2000. Sedan 2010 ingår vit herdehund bland de raser som Svenska Brukshundklubben har övergripande avelsansvar för – ett avelsarbete som strävar mot att få fram friska och funktionsdugliga hundar.

Användningsområde

I rasstandarden betecknas rasen som sällskaps- och familjehund, men låt dig inte luras av detta. Den vita herdehunden är en mycket sportig hund som uppskattar aktivitet och passar till de flesta bruks- och hundsportgrenar. Den används idag också som social tjänstehund och assistanshund. Rasen är intelligent och mångsidig, vilket kräver en engagerad förare. Den är lättlärd, lyhörd, reagerar snabbt och är samarbetsvillig. Rasen kan vara neutralt inställd till okända och även vakta när någon närmar sig hemmet.

Hälsa

Vit herdehund är generellt en frisk och sund ras. Den blev godkänd som ras år 2000 och i dagsläget finns ännu inte tillräckligt tillförlitlig statistik över allvarliga ärftliga sjukdomar. Höftledsdysplasi (HD) och armbågsdysplasi (ED) förekommer. För registrering av valpar krävs att avelsdjuren har känd höftledsstatus och känd mental status vid mentalbeskrivning (MH).

Egenskaper / Mentalitet

En vit herdehund ska vara en livlig, gladlynt, lättlärd hund som uppskattar aktivitet. Den ska ha ett balanserat temperament, vara uppmärksam, vänlig och lågmäld. Den ska aldrig vara rädd eller oprovocerat aggressiv. Rasens högt utvecklade sociala kompetens ger den förutsättningar att anpassa sig till alla sorters händelser och situationer. Vit herdehund är en social hund som hyser stor tillgivenhet till sin ägare och den önskar ingenting högre än att vara accepterad som en i familjen.

Storlek och utseende

Vit herdehund är en kraftfull och välmusklad, medelstor hund. Den ska vara rektangulärt byggd (12:10) och ha medelgrov benstomme. Kroppen ska ge ett elegant och harmoniskt intryck. Mankhöjd för hanar är 58–66 cm och för tikar 53–61 cm. Pälsen är medellång eller lång, alltid med underull. Färgen är vit.

Pälsvård

Rasen kräver normal pälsvård. En korrekt långhårspäls är inte svår att sköta. En genomborstning i veckan, något oftare vid fällning. Bakom öronen och lårens baksidor är områden som kan kräva större noggrannhet. Båda hårlagen badas vid behov.

Övrigt

En vit herdehund är en mycket allsidig hund som trivs bäst när den får känna sig delaktig i sin ägares närvaro. Då det i grunden är en arbetande hund behöver deras intelligens och arbetslust användas till något konstruktivt. Bakgrunden som vall- och vakthund innebär ofta andra egenskaper än om det är en ren sällskaps- och familjehund du söker. Fundera på hur mycket tid du har och vad du vill göra tillsammans med din hund innan du bestämmer dig för vilken ras du ska köpa.