Belgisk vallhund tittar in i kameran
SBK Mellannorrland logotyp

Svenska Brukshundklubben

Rallylydnad

SBK Mellannorrlands Distrikt

03 apr 202303 apr 2023

SBK Mellannorrlands DistriktSBK Mellannorrlands Distrikt

Utskottet Rallylydnad inom distriktet arbetar främst med att stötta lokalklubbarnas Rallylydnad genom att lyssna in behov av utbildningar och att vara idésamlare i verksamheten. På utbildningssidan initierar distriktet domare och instruktörsutbildningar och kan fungera som stöd till lokalklubbarna vid andra utbildningar som till exempel funktionärskurser.

Rallylydnadsansvarig i Mellannorrlands distrikt
Eva Eriksson
Timrå Brukshundklubb

Om Rallylydnad

Genom glädje, kommunikation och samarbete ska hund och förare ta sig igenom en rallylydnadsbana. Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden "kör" en bana enligt "kartläsarens", dvs förarens, anvisningar. Anvisningarna finns på skyltar med ca 3–5 meters avstånd som både visar vägen och vad som ska genomföras. Det är från 12 och i den högsta klassen upp till 20 moment man utför. Banorna ser olika ut varje gång.

I nybörjarklassen är hunden kopplad hela tiden och man utför övningarna i vänsterhandling (hunden är på förarens vänstra sida), vilket gör detta till en bra gren att börja tävla i. I högre tävlingsklasser ska hunden vara okopplad genom hela banan samtidigt som det blir svårare och flera moment. Då ska även moment kunna genomföras på båda sidorna om föraren.

Distriktsmästerskap (DM)

Distriktsmästerskap (DM) hålls varje år men kan växla mellan olika klubbar. Tävlingen sker i mästarklass och kan hållas både på officiell och inofficiell tävling. Uppdragen att hålla DM bör växla mellan klubbar i distriktet. Samtliga tävlingar i distriktet finns registrerade i SBK Tävling. Det finns även lathund för att administrera tävlingar, skapa konto samt hur man anmäler till tävling.