Många raser är lämpliga, även många blandrashundar. Det är hundens egenskaper som är viktiga för att hunden ska orka både fysiskt och psykiskt över tiden. Hunden måste klara av att vara fokuserad under arbetspass på flera timmar och orka arbeta i mycket krävande miljöer. Mentala egenskaper som krävs är att hunden tycker om att engagera sig i lek med andra människor än dig, att hunden har "motor" och gillar att göra saker tillsammans med dig.
En hund som ska certifieras som tjänstehund får inte vara äldre än 5 år. Det betyder att utbildningen måste påbörjas i god tid, så en lagom ålder vid kursstart är 1–3 år för hunden.
Hunden ska:
-
vara ID-märkt.
-
ha godkänd status på höfter och armbågar Tjänstbarhetsbedömning - Svenska Brukshundklubben
-
vara försäkrad genom förarens försorg och fullt frisk, inte medicinberoende.
Sjukdom på hund som uppkommer kan medföra att man inte kan kvarstå som kursdeltagare eller räddningshundförare med avtal. -
vara minst 40 cm och max 70 cm i mankhöjd samt väga max 50 kg. Hunden ska också storleksmässigt passa i befintliga selar för rappellering.
-
obehindrat kunna röra sig över miljöer med bland annat bråte, lösa underlag, betonghögar och på höga höjder.
-
vara skottfast och orädd för andra plötsliga höga ljud.
-
ha känd mental status på MH och genomfört samtliga moment samt i mom.10 ha kryss i ruta 1, 2, eller 3 eller genomförd BPH med skott och i sammanfattande beskrivning på trygghet ha kryss i ruta 4, dessutom ska i protokoll BPH finnas kryss i ruta 0 på aktivitet efter skott och ljud samt tid till aktivitetskontroll.
-
ha genomfört lydnadsprov (startklass med minst 100p, godkänd apellklass eller godkänd IPO-R klass V).
-
vid certifikatprovet ha en ålder av minst 18 månader och inte ha fyllt 5 år.
Brister hos hunden som uppvisas – som miljö- eller skottberördhet, svårighet vid hantering, stora brister i markering, uthållighet, passivitet etc kan medföra att ekipaget avskiljs från kurs eller som räddningshundförare med avtal.
Räddningshundprov är öppet för svenskägda hundar, även blandraser och oregistrerade hundar. Svenskägd hund ska vid anmälningstidens utgång vara registrerad i SKK. Oregistrerad hund som deltar i prov/tävling ska inneha en tävlingslicens (TAVLIC) utfärdad av SKK.
Läs också reglerna för att certifiera räddningshundar.