Räddningshund
Räddningshund
Räddningshund
SBK Mellannorrland logotyp

Svenska Brukshundklubben

Räddningshund

SBK Mellannorrlands Distrikt

21 nov 202421 nov 2024

SBK Mellannorrlands DistriktSBK Mellannorrlands Distrikt

Att utbilda en räddningshund är något för dig som vill göra en frivillig insats vid en större nationell katastrof.

Räddningshundens främsta uppgift är att med hjälp av sitt väl utvecklade luktsinne söka rätt på försvunna personer. Svenska Brukshundklubben har sedan 1980-talet bedrivit utbildning av räddningshundar på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap,

Kontakt

Tjänstehund - Räddning - Distrikt
Tjänstehund - Räddningsansvarig i Mellannorrlands distrikt
Linda Jansson
Sundsvalls Brukshundklubb

Krav på hunden

Många raser är lämpliga, även många blandrashundar. Det är hundens egenskaper som är viktiga för att hunden ska orka både fysiskt och psykiskt över tiden. Hunden måste klara av att vara fokuserad under arbetspass på flera timmar och orka arbeta i mycket krävande miljöer. Mentala egenskaper som krävs är att hunden tycker om att engagera sig i lek med andra människor än dig, att hunden har "motor" och gillar att göra saker tillsammans med dig.

En hund som ska certifieras som tjänstehund får inte vara äldre än 5 år. Det betyder att utbildningen måste påbörjas i god tid, så en lagom ålder vid kursstart är 1–3 år för hunden.

Hunden ska:

  • vara ID-märkt.

  • ha godkänd status på höfter och armbågar Tjänstbarhetsbedömning - Svenska Brukshundklubben

  • vara försäkrad genom förarens försorg och fullt frisk, inte medicinberoende.
    Sjukdom på hund som uppkommer kan medföra att man inte kan kvarstå som kursdeltagare eller räddningshundförare med avtal.

  • vara minst 40 cm och max 70 cm i mankhöjd samt väga max 50 kg. Hunden ska också storleksmässigt passa i befintliga selar för rappellering.

  • obehindrat kunna röra sig över miljöer med bland annat bråte, lösa underlag, betonghögar och på höga höjder.

  • vara skottfast och orädd för andra plötsliga höga ljud.

  • ha känd mental status på MH och genomfört samtliga moment samt i mom.10 ha kryss i ruta 1, 2, eller 3 eller genomförd BPH med skott och i sammanfattande beskrivning på trygghet ha kryss i ruta 4, dessutom ska i protokoll BPH finnas kryss i ruta 0 på aktivitet efter skott och ljud samt tid till aktivitetskontroll.

  • ha genomfört lydnadsprov (startklass med minst 100p, godkänd apellklass eller godkänd IPO-R klass V).

  • vid certifikatprovet ha en ålder av minst 18 månader och inte ha fyllt 5 år.

Brister hos hunden som uppvisas – som miljö- eller skottberördhet, svårighet vid hantering, stora brister i markering, uthållighet, passivitet etc kan medföra att ekipaget avskiljs från kurs eller som räddningshundförare med avtal.

Räddningshundprov är öppet för svenskägda hundar, även blandraser och oregistrerade hundar. Svenskägd hund ska vid anmälningstidens utgång vara registrerad i SKK. Oregistrerad hund som deltar i prov/tävling ska inneha en tävlingslicens (TAVLIC) utfärdad av SKK.

Läs också reglerna för att certifiera räddningshundar

Krav på föraren

Som hundförare krävs att du har lätt att samarbeta med andra. Du tål att se blod och skadade människor samt kan agera på ett stabilt sätt i stressiga situationer och vid oväntade händelser. Du kan ta egna initiativ samtidigt som du kan följa direktiv från räddningsledning eller annan person.

Du som förare behöver ha en god fysisk förmåga. Det vill säga att du obehindrat kan ta dig fram i olika miljöer som rasmassor, instabila underlag och höga höjder. Du kan promenera 3 kilometer i kuperad terräng, gå upp för trappor, krypa i trånga utrymmen samt lyfta och bära din hund minst 20 meter i varierande terräng. Du bör inte vara äldre än 64 år när du börjar för att hinna gå klart hela utbildningen och vara aktiv förare i minst 3 år.

Från och med hösten 2023 ställer MSB krav på att räddningshundekipage ska kunna krigsplaceras efter genomförd utbildning. Att vara krigsplacerad är en planeringsåtgärd och innebär att du är ianspråktagen för att tjänstgöra under höjd beredskap. Du kan inte ha mer än en krigsplacering och du ska tjänstgöra i den verksamhet där du gör störst nytta för totalförsvaret. Här kan du läsa mer om totalförsvarsplikten: https://www.msb.se/sv/amnesomraden/krisberedskap--civilt-forsvar/krigsorganisation-och-krigsplacering/totalforsvarsplikt/

Hundföraren ska:

  • vara medlem i Svenska Brukshundklubben (SBK).

  • vara svensk medborgare.

  • ha B-körkort.

  • kunna krigsplaceras efter avslutad kurs.

  • vara minst 18 år och som äldst 64 år vid kursstart.

  • vara fullt frisk och uppfylla kraven i hälsodeklarationen. Ej vara sjukpensionär eller uppbära sjukersättning. Vid regelbunden medicinering behöver eventuellt medicinsk koordinator hos uppdragsgivaren konsulteras för bedömning av lämplighet för uppdraget. Sjukdom som uppkommer och gör att man inte längre uppfyller kraven i hälsodeklaration eller fystest kan medföra att man inte kan kvarstå som kursdeltagare eller räddningshundförare med avtal. Kraven i hälsodeklarationen kan komma att ändras under tiden för utbildning eller som färdig förare.

  • klara höga höjder, trånga utrymmen, vara flexibel och kunna samarbeta.

  • kunna rappelleras med sin hund.

  • efterleva samtliga SBK:s policys Policydokument - Svenska Brukshundklubben

Förare är skyldig att väl känna till och följa de regler och anvisningar som utfärdas för prov och tävlingar.

Om kursdeltagare inte uppfyller kraven enligt ovan så kan man när som helst under utbildningen avskiljas från kursen. Det är instruktören i samråd med UG utbildning som har mandat och ansvar för detta.

Läs också reglerna för att certifiera räddningshundar.