Border collie skickas ut på sök
Border collie skickas ut på sök
Border collie skickas ut på sök

Sök

16 apr 202416 apr 2024

Svenska BrukshundklubbenSvenska Brukshundklubben

Sök ingår som specialmoment inom SBK:s bruksprov. I sök ska hunden hitta och markera människor som ligger mer eller mindre dolda i terrängen.

Om sök

Förutom lydnadsdelen så är syftet med sök som specialmoment att hunden ska hitta och markera människor (figuranter) som ligger mer eller mindre dolda i terrängen.

Upplevelse av sök

Att träna sök är mycket socialt, man är ofta ett gäng som har mycket trevligt tillsammans och hjälps åt att vara figurant åt varandras hundar.

Träna sök

En bra förutsättning är att hunden ska vara tillgänglig och tycka om att ta kontakt med främmande människor. Den ska kunna jobba självständigt samtidigt som hunden okopplad ska följa sin förares dirigering.

Så här tränar du sök

Det finns olika sätt att lära in och träna sök. Hunden markerar hittad figurant antingen genom att bli kvar och skälla vid figuranten eller genom att i munnen ta en markeringsrulle, som hänger i halsbandet, och återvända till sin förare. När ni tränar sök behöver det vara flera ekipage så att alla kan hjälpas åt att gömma sig som figurant.

Vilka hundar kan träna

I princip alla hundar kan vara med och träna. De allra minsta hundarna kanske kan ha svårt att jobba i snårig och svårtillgänglig terrräng.

Tävla i bruksprov sök

Alla hundar som är registrerade hos SKK får tävla i grenen sök. Det finns några specialbestämmelser avseende villkor för deltagande och dessa kan man läsa om i reglerna.

Tävlingar & mästerskap

Lokala klubbar inom Svenska Brukshundklubben kan arrangerar söktävlingar under året. Svenska mästerskap anordnas årligen. Flera rasklubbar inom Brukshundklubben anordnar också rasmästerskap eller riksmästerskap för sina respektive raser.

Titlar att vinna

När du tävlar i sök kan hunden bli sökprovschampion, SE SöCh, om den erhåller tre certifikat på bruksprov i grenen.

Klasser att tävla i

I bruksproven där söket ingår kan man tävla i klasser: appellklass, lägre klass, högre klass och elitklass.

Kombinera sök med annat

Konditionsträning för såväl förare som hund är bra att ha med i sin träningsplanering.