Fotograf: Magnus Fröderberg

Instruktör & hundbefäl

15 mar 202215 mar 2022

Svenska BrukshundklubbenSvenska Brukshundklubben

Har du utbildat en patrullhund och är intresserad av hundtjänst inom Hemvärnet eller att bli patrullhundsinstruktör?

Svenska Brukshundklubben har i uppdrag att utbilda hundar och personal till Försvarsmakten. För att lyckas med uppdraget krävs kompetenta instruktörer, hundbefäl, förare och hundar. Merparten av våra instruktörs- och befattningsutbildningar genomförs under ett par sommarveckor på Hundtjänstskolan på Marma. I de flesta utbildningar ingår också ett moment med nätbaserat lärande (NBL) som ska genomföras innan den fysiska kursen startar.

Instruktör

Patrullhundsinstruktör (PHI)

Efter genomgången utbildning blir du auktoriserad patrullhundsinstruktör och kan verka som instruktör vid utbildningen av nya patrullhundar.

Kompletteringsutbildning instruktörer

Kurser som t ex KU marin, KU urban och KU påvisande av föremål annonseras här på hemsidan. För att bli ansvarig kurschef på patrullhundskurs krävs att du deltar på KU kurschef som genomförs årligen.

Instruktörskurs tillämpning (IK-T)

Efter utbildningen ska du kunna tjänstgöra som instruktör vid centrala, regionala och lokala kurser inom hundtjänsten.

Utbildningsgång instruktör:

Utbildningsgång instruktör

Hundbefäl

En förutsättning för att hundförare ska stanna kvar i förbandet är att de blir väl omhändertagna när det gäller upplägg och genomförande av övningar. Som hundbefäl kan du därför göra stor skillnad och numera har du också rätt att ha egen tjänstehund.

Hundbefäl grund (HBU1)

Kursen utgör första steget i utbildningen för att bli hundbefäl.

Hundbefäl kompani (HBU2)

Utbildningen syftar till att eleven efter genomgången kurs ska kunna placeras i befattning som hundbefäl inom Hemvärnets förband. Hundbefälet ska vara ett stöd för hundförarna och biträda chefen i förbandet vad gäller utbildning och utveckling av hundtjänsten inom förbandet.

Hundbefäl bataljon (HBU3)

Hundbefäl bataljon riktar sig till dig som är i befattning eller skall gå in i befattning med inriktning på hundtjänsten. Innehåll är hundtjänst på bataljonsnivå, planering av och genomförande av verksamhet, upprätta rutiner, skapa dokument/order samt bistå högre chef i beslutsfattande och planering av insats.

Utbildningsgång hundbefäl:

Utbildningsgång hundbefäl