Fotograf: Magnus Fröderberg
Fotograf: Magnus Fröderberg
Fotograf: Magnus Fröderberg

Instruktör & hundbefäl

30 sep 202430 sep 2024

Svenska BrukshundklubbenSvenska Brukshundklubben

Har du utbildat en patrullhund och är intresserad av att bli hundtjänstinstruktör eller hundbefäl?

Svenska Brukshundklubben har i uppdrag att utbilda hundar och personal till Försvarsmakten. För att lyckas med uppdraget krävs kompetenta instruktörer, hundbefäl, förare och hundar. Våra instruktörs- och befälsutbildningar genomförs under ett par sommarveckor på Hundtjänstskolan, på Marma. I de flesta utbildningar ingår också ett moment med nätbaserat lärande (NBL) som ska genomföras innan den fysiska kursen startar.

Hundtjänstinstruktör

Ny utbildningsgång för instruktörer

"För att i möjligaste mån likrikta, förkorta och effektivisera utbildningen av instruktörer inom de frivilliga försvarsorganisationerna..." så har Försvarsmakten beslutat om en ny utbildningsgång. För SBK gäller den från och med den 1 januari 2025. Se utbildningsgången här samt för bättre läsbarhet under Dokument längre ner på sidan.

Utbildningsgång hundtjänstinstruktör

Hundtjänstinstruktör

Efter genomgången utbildning blir du hundtjänstinstruktör och kan verka som instruktör i ett hemvärnsförband, eller vid SBK:s kurser i hundtjänst, eller vid utbildningen av nya patrullhundar.

Validering

Du som redan är patrullhundsinstruktör (alla som är utbildade och uppdaterade till och med 2024) kan fortsätta hålla patrullhundskurser som tidigare. Men om du önskar bli hundtjänstinstruktör behöver du genomföra de utbildningssteg du eventuellt saknar, enligt den nya utbildningsgången.

Har du redan genomfört utbildningarna som krävs eller har annan likvärdig pedagogisk utbildning (se IK1 och IK 2) och "grön" kunskap från tjänst i militärt förband, så kan du valideras av den frivilliga försvarsorganisationen Flygvapenfrivilliga (FVRF). Du behöver då skicka in skriftliga intyg på dina utbildningar samt blanketten för validering till FVRF, se under Dokument nedan.

Instruktörsavtal och processen vid hantering av instruktör utan krigsplacering

Ett instruktörsavtal innebär att individen får komma in på Försvarsmaktens område om denne ska tjänstgöra som instruktör där. Instruktörsavtalet gäller för instruktörer som inte ska/kan/vill krigsplaceras i Försvarsmaktens krigsorganisation eller som redan har en annan krigsplacering i Försvarsmakten. 

  • Den som önskar utbilda sig till hundtjänstinstruktör fyller i sina uppgifter i en utbildningsplan, se under Dokument nedan, och anger även kurser som genomförts eller ska genomföras enligt utbildningsgången. Blanketten skickas sen till tjanstehund[at]brukshundklubben.se.
  • Om allt som krävs för att söka instruktörsutbildning är uppfyllt skickar SBK:s tjänstehundsavdelning utbildningsplanen till den närmaste militärregionen, i förhållande till där individen är bosatt.
  • Försvarsmakten gör en säkerhetsprövning av individen och ett utbildningsavtal skrivs. Individen registreras i Försvarsmaktens stödsystem PRIO, vilket ger individen tillgång till att hämta ut lån av personlig utrustning.
  • Individen ansvarar därefter själv för att söka de kurser som är angivna i utbildningsplanen.
  • Efter genomförda utbildningar, enligt utbildningsplanen, tecknas ett instruktörsavtal mellan Försvarsmakten och den enskilde.

Instruktörskurs grunder (IK G)

Läs mer och sök till kurserna IK 1 och IK 2 hos FVRF.

OBS! Möjlighet att ta med hund på dessa kurser ges ej.

Instruktörskurs specialist (IK S)

För vissa instruktörsbefattningar kan det förekomma särskild instruktörsutbildning för specialister (IK S). SBK genomför därför kurserna patrullhundsinstruktör steg 1 och steg 2 som en del i utbildningen till hundtjänstinstruktör. Läs mer om hur du söker kurserna som genomförs årligen på hundtjänstskolan på Marma. 

Patrullhundsinstruktör steg 1 (PHI 1)

Kursen är en del i utbildningsgången som syftar till att du ska bli hundtjänstinstruktör och kunna utbilda hundar och förare för placering i militära förband.

Förkunskapskrav:
  • Utbildat patrullhund eller har motsvarande hunddressyrkunskap.
  • Godkänd utbildning instruktörskurs grunder steg 1 och steg 2 (IK 1 och 2) alternativt validering av FVRF.
  • Rekommenderad av SBK lokalklubb och distrikt.

Patrullhundsinstruktör steg 2 (PHI 2)

Kursen är sista steget i utbildningsgången, innan praktiken, för att bli hundtjänstinstruktör. Kursen syftar främst till att stärka elevernas dressyrkompetens.

Förkunskapskrav:
  • Instruktörskurs grunder steg 1 och steg 2 via FVRF
  • PHI 1
  • Rekommenderad av SBK lokalklubb och distrikt

Kursplaner

De uppdaterade kursplanerna för PHI1 och PHI2 som gäller från och med 1 januari 2025 kommer publiceras här så snart de är klara.

Instruktörskurs praktik (IK P)

Utbildningsgången till hundtjänstinstruktör avslutas med praktik. Den kan lämpligen genomföras som biträdande instruktör på en patrullhundskurs, alternativt på en central kurs på hundtjänstskolan. Kurschef på kursen handleder under praktiken. 

Som biträdande instruktör får du full ersättning som instruktör.

Kompletteringsutbildning instruktörer 

För att vara ansvarig kurschef på en patrullhundskurs krävs att du deltar på KU kurschef som genomförs årligen under kvartal 1. Du som ska hålla kurs får en inbjudan via e-post. Kursen ska genomföras inför varje ny patrullhundskurs.

Kurser som till exempel KU utbilda hund mot förbandsmiljö annonseras här på hemsidan, se kurskatalogen.

Hundbefäl

En förutsättning för att hundförare ska stanna kvar i förbandet är att de blir väl omhändertagna när det gäller upplägg och genomförande av övningar. Som hundbefäl kan du därför göra stor skillnad och numera har du också rätt att ha egen tjänstehund.

Hundbefäl grund (HBU1)

Kursen utgör första steget i utbildningen för att bli hundbefäl.

Hundbefäl kompani (HBU2)

Utbildningen syftar till att eleven efter genomgången kurs ska kunna placeras i befattning som hundbefäl inom Hemvärnets förband. Hundbefälet ska vara ett stöd för hundförarna och biträda chefen i förbandet vad gäller utbildning och utveckling av hundtjänsten inom förbandet. för att söka kursen HBU2 ska eleven ha gått HBU1 samt en gruppchefskurs.

Hundbefäl bataljon (HBU3)

Hundbefäl bataljon riktar sig till dig som är i befattning eller skall gå in i befattning med inriktning på hundtjänsten. Innehåll är hundtjänst på bataljonsnivå, planering av och genomförande av verksamhet, upprätta rutiner, skapa dokument/order samt bistå högre chef i beslutsfattande och planering av insats.

Kursen genomförs ej 2024 eller 2025.

Utbildningsgång hundbefäl:

Utbildningsgång hundbefäl