Svenska Kennelklubbens (SKK) Kennelfullmäktige (KF) beslutade i juni 2007 att även icke stambokförda (registrerade) hundar ska få sina resultat registrerade på prov och tävlingar. Hunden måste därför ha en tävlingslicens vid anmälan för att få starta på prov och tävlingar.
Tävlingslicensen gäller hundens hela liv.
Grenar för oregistrerade hundar
Hundar som inte är registrerade i Kennelklubbens stambok har möjlighet att delta i prov och tävlingar som inte är rasspecifika. Till exempel agility, lydnad, rallylydnad, SAR, freestyle, grytprov, vallhundsprov, anlagstest i vildsvinshägn och viltspårprov.
Krav på tävlingslicens gäller också för icke stambokförda hundar som genomgår olika tjänstehundsprov inom Svenska Brukshundklubben. Inom dessa verksamheter behöver hunden vara ID-märkt och ha en tävlingslicens utfärdad av SKK.
Ansök om tävlingslicens för oregistrerade hundar
Ansök om tävlingslicens för hund som inte är registrerad i Svenska Kennelklubbens stambok på görs via SKK hemsida: www.skk.se.
Icke stambokförda hundar från andra länder
Icke stambokförda hundar från andra länder som innehar giltig tävlingslicens i sitt hemland kan tävla i Sverige efter omregistrering av licensen (detta gäller exempelvis oregistrerade hundar från Finland och Norge). Förare till sådan hund ska kontakta Svenska Kennelklubbens (SKK) medlemsavdelning för omregistrering av befintlig licens. Hunden får efter det ett svenskt licensnummer som ska användas vid anmälan till tävling och prov.
För icke stambokförda hundar från länder där tävlingslicens inte förekommer gäller krav på en svensk tävlingslicens.
Frågor besvaras av SKK:s medlemsavdelning, kontaktuppgifter finns på deras hemsida.
Bakgrund till tävlingslicensen för oregistrerade hundar
Beslutet som togs vid KF 2007 är baserat på den policy som Svenska Kennelklubben (SKK) har för icke stambokförda hundar.
SKK har ett ansvar som "hundägarnas riksorganisation". Med detta följer att allmänhet och myndigheter utgår från att SKK är en garant för god hundhållning. SKK och dess specialklubbar har också ett stort ansvar för att Försvarsmakten, polisen, jägarkåren och andra näringar har tillgång till för ändamålet dugliga hundar.
Icke stambokförda hundar kan erhålla diplom och titlar i grenar som inte kräver någon exteriör merit. Dock är championatstitlar förbehållna stambokförda hundar.