År 2010 fick dåvarande mentalgruppen i uppdrag av utskottet för avel och hälsa att se över de olika valpbeskrivningar/tester som uppfödare använde sig av eller som fanns tillgängliga på nätet. Många uppfödare gjorde redan tester på sina kullar och SBK var intresserad av att få information och kunskap om innehållet, genomförandet och utvärderingarna av dessa. SBK ville också se om det var något eller några tester som organisationen kunde ställa sig bakom. Intresse fanns från uppfödare och rasklubbar.
Flera olika tester togs fram och Lars Fält kontaktades som varit inblandad i det valptest som Hundskolan tagit fram och använt sig av. Efter flera träffar och granskning av testerna kom vi fram till att det som låg närmast MH och MT var Hundskolans test. Det behövde emellertid utvecklas och anpassas till en valpbeskrivning, så att en uppföljning och utvärdering mot MH var möjlig.
Efter att vi kommit fram till ett förslag till valpbeskrivning fick Ann Olsson, Lars Fält och IngaLill Larsson i uppdrag av utskottet för avel och hälsa att starta en försöksverksamhet, som efter några smärre justeringar och framtagande av dokument och protokoll, ledde fram till där vi står idag. Under 2012 utbildades de första 15 valpbeskrivarna.
Fyra huvudområden
Efter ett antal testtillfällen kom vi fram till att de beteenden uppfödare och hundägare var mest behjälpta och intresserade av var följande fyra huvudområden:
1. Social lek
Testmomenten som bäst beskriver den första faktorn är springa efter, leka, gripa, dragkamp (5a-5c1, 6b, 7a, 8b)
2. Föremålslek eller föremålsintresse
Testmomenten som bäst beskriver den andra faktorn är delvis de samma (springa efter), men nu tillkommer nyfikenhet, intresse föremål, föremålslek och gripande samt trygghet (5a-5a1, 6a-7a, 8a-9c, 12b)
3. Social trygghet och rädsla
Testmomenten som bäst beskriver den tredje faktorn är framförallt relaterade till mänsklig kontakt, nyfikenhet, ängslan och hälsning, även trygghet kommer in (3a- 4b, 12b)
4. Intresse för främmande människor och hälsning
Testmomenten som bäst beskriver den fjärde faktorn är framförallt relaterade till den första hälsningen, intresse för främmande människor? (1b-2b).
Moment som kraftiga ljud och/eller isolering uteslöts från anvisningarna. Det kändes oklart vad vitsen med detta skulle vara på så unga valpar.
Istället la vi till flera olika leksaker/material/aktiviteter. Vi la också till ett hinder i form av ett vikt kompostgaller som valpen skulle leta sig ut ifrån till uppfödaren samt ett korrugerat plastunderlag att ta sig över.
Erfarenheterna från MH gjorde också att vi har försökt dela upp alla olika beteenden i separata rader i protokollet.
Protokollet är uppbyggt som en intensitetsskala från 1-5 (låg-hög) motsvarande MH-nyckeln.