Ändring av en föreningens normalstadgar, till exempel gällande antalet personer som ska ingå i styrelsen, sker genom en stadgeändring enligt § 14 i normalstadgarna.
En begäran om ändring i normalstadgarna, i enlighet med § 14, skickas in till förbundskansliet för fastställan av Svenska Brukshundklubbens förbundsstyrelse. Först vid fastställan, genom ett nytt bekräftelsedokument med de föreningsspecifika detaljerna, börjar de nya uppgifterna i normalstadgarna för föreningen att gälla.
Vad går att ändra?
De uppgifter som den enskilde föreningens medlemmar kan ändra i normalstadgarna (genom en stadgeändring) är nedan angivna detaljer. Stadgeändring (till exempel ändring av antalet personer i styrelsen) sker enligt § 14 i normalstadgarna. Förbundsstyrelsen beslutar och fastställer reviderade normalstadgar.
-
Namn på föreningen
-
Sätet för föreningen (ort)
-
Antal ledamöter som ska ingå i styrelsen
-
Antal suppleanter som ska ingå i styrelsen
Antal personer i styrelsen
En styrelse ska enligt normalstadgarna inom Svenska Brukshundklubben bestå av:
-
Ordförande
-
Vice ordförande
-
Sekreterare
-
Kassör
-
1 eller 3 eller 5 ledamöter. A) samt
-
2 eller 3 suppleanter. B)
Antalet ledamöter och suppleanter fastställs när stadgarna antas. Antalet gäller fram tills ev. stadgeändring om att ändra antalet ledamöter/suppleanter i styrelsen godkänts av förbundsstyrelsen.
A) Föreningen fastställer ett alternativ av dessa tre antal. Styrelsens totala antalet ledamöter blir de fyra funktionspreciserade ledamöterna + 1 st, 3 st eller 5 st ledamöter. En styrelse består totalt alltså av minst 5 ledamöter och max 9 ledamöter.
B) Föreningen fastställer ett alternativ av dessa två antal. En styrelse består totalt alltså av minst 2 suppleanter eller max 3 suppleanter.
Begärans innehåll
En begäran om stadgeändring ska innehålla:
-
Begäran om stadgeändring
-
Kopia på protokollförda och justerade beslut.
-
Det är viktigt att det tydligt framgår av protokollskrivningen om beslutet var enhälligt eller hur rösterna för/emot stadgeändringen fördelades samt summering av de föreningsspecifika detaljerna.
Förslag på hur man protokollför beslut om stadgeändring återfinns nedan.