Bild som visar konferensrum med gula stolar.
Bild som visar konferensrum med gula stolar.
Bild som visar konferensrum med gula stolar.

Förbundsstyrelse (FS)

Svenska Brukshundklubben

13 maj 202413 maj 2024

Svenska BrukshundklubbenSvenska Brukshundklubben

Förbundsstyrelsen (FS), Brukshundklubbens verksamhetsledning, väljs genom personval vid kongressen.

Förbundsstyrelsens organisation

Förbundsstyrelsen (FS) består av nio ledamöter och tre suppleanter. Personvalen sker vid kongressen där ungefär hälften av personerna väljs vart annat år. Mandatperioden är två år förutom för förbundsordföranden vars mandatperiod är 1 år.

Förbundsstyrelsen sammanträder ca 10 gånger per år. Samtliga ledamöter och suppleanter deltar vid sammanträdena och suppleanterna går in som ledamot vid ordinarie ledamöters frånvaro.

Förbundsstyrelse

Förbundsordförande - Christer Erixon

Christer Erixon, ordförande i Svenska Brukshundklubbens förbundsstyrelse

Förbundsordförande Christer Erixon

Jag bor i Halmstad med min familj och har varit engagerad i Brukshundklubben i stort och smått sedan början av 1980-talet och hade tidigt förmånen att utbildas av dignitärer vilket befäste ett intresse som hade fötts redan vid barnsben. Formellt har utbildningarna omfattats av lärarutbildning samt diverse instruktörsutbildningar inom Brukshundklubben och Försvarsmakten. Sedan 2004 är jag återkommande skolchef för Hundtjänstkolan på Marma. Jag har haft flera hundar, i huvudsak schäfrar och idag har jag en avelstik från Försvarsmakten. Jag har en lång militär yrkesbakgrund som bl. a chef i olika, mer eller mindre komplexa organisationer och inom olika verksamhetsområden.

1:e vice ordförande - Camilla Rönnqvist

Camilla Rönnqvist, 1:e vice ordförande i Svenska Brukshundklubbens förbundsstyrelse

1:e vice ordförande Camilla Rönnqvist

Jag bor på Sjöhaga, en liten gård utanför Södertälje med min familj och vi har fyra hundar i ålder 3–10 år hemma just nu, tre dobermanntikar och en beagle tik. Aktiv uppfödare av båda raserna i liten skala. Genom åren har jag mest varit aktiv inom IGP som tävlande och funktionär, FCI IGP domare sedan 2017 men jag har även testat andra grenar som tex spår och lydnad. Sedan 2004 har jag haft ett antal olika poster i huvudstyrelsen för SDK, ordförande i Svenska Dobermannklubben mellan 2016-2022 och numera suppleant. Mitt civila arbete är på AstraZeneca där jag arbetar som ansvarig för globala försörjningskedjor av olika läkemedel och har mitt team utspritt i hela världen.

2:e vice ordförande - Malin Holländer

Jag bor i Borås och har tränat och tävlat både bruks, lydnad och jakt även om mitt hjärta klappar lite extra för tjänstehundverksamheten. Mitt hundintresse inleddes med familjens amerikanska cockerspaniel som följts av några olika raser innan jag nu senast äventyrat med min snart 12-åriga labrador. Jag tillbringar varje sommar på Hundtjänstskolan på Marma och arbetar civilt på Södra skogsägarna som hälsa- och säkerhetschef. 

Skattmästare - Lennart Larsson

Lennart Larsson

Skattmästare - Lennart Larsson

Mitt hundintresse har framför allt handlat om agility, där jag har varit både tävlande och verksam som tävlingsledare. Jag är distriktsordförande i Stockholm sedan 2010 samt revisor åt Solna‐Sundbyberg BK. Tidigare har jag varit ordförande i SBK Stockholmsavdelningen, samt ledamot i SBK Stockholmsdistriktet. Har även varit ordförande i framgångsrika hästklubben Högsta i Drottningholm. Jag har arbetat som controller, ekonomichef, administrativ chef och VD. Det sistnämnda i ett företag med 200 anställda som erhöll en 2:a plats i utnämningen till Sveriges mest framgångsrika ”Gasellföretag”. Idag är jag pensionär och har därmed gott om tid för ideella uppdrag.

Ledamot - Ann Carlson

Ann Och Myzak

Ledamot - Ann Carlson

Jag bor i Spånga tillsammans med min sambo, hund och katt sedan många år. Startade min bana inom Brukshundklubben för 24 år sedan, utbildat mig till avtalsinstruktör, tävlingsinstruktör, specialsöksinstruktör, lydnadsdomare och tävlingsledare. Specialsök är mitt stora intresse. Tidigare var jag ordförande på Solna-Sundbybergs BK, ledamot i studiefrämjandet stor-Stockholm och förnärvarande distriktssekreterare i Stockholmsdistriktet och i Studiefrämjandets valberedning. Är utbildad travskoleinstruktör och har arbetat på Solvalla travskola, läst etologi och beteendestudier för hund samt har en examen från programmet personal och arbetslivsfrågor från Stockholms universitet. Sedan många år är jag egen företagare.

Ledamot - Stefan Dahlhielm

Stefan Dahlheim

Ledamot - Stefan Dahlhielm

Bor med fru och hundar i Halmstad och är aktiv inom Schäferklubb Halmstad, där jag är kassör. Tidigare har jag under många år varit vice ordförande i SBK Halmstadavdelningen. Under åren 2011-2018 var jag distriktsordförande i Hallandsdistriktet och mellan 2016- 2021 var jag ledamot i förbundsstyrelsen. Jag arbetar som förundersökningsledare inom polisen men logistik, utbildning och organisation är frågor som intresserar och det har jag haft nytta av när jag under de senaste fem åren hjälpt till att utbilda i stabsarbete för alla FFO (Frivilliga försvarsorganisationer).  

Ledamot - Jeanette Forssman

Jeanette Forssman, ledamot i Svenska Brukshundklubbens förbundsstyrelse

Ledamot Jeanette Forssman

Jag bor i Helsingborg och har haft hund till och från sedan jag var barn. Jag har gått otaliga kurser och är utbildad SBK-instruktör. Jag har provat det mesta inom brukset men även lydnad, IGP, IPO-R, specialsök, rallylydnad, vallning och utbildat tre patrullhundar. Nu har jag en ung australien shepherd som jag ska starta upp. Under åtta år arbetade jag som projektledare/chefredaktör för tidningen Brukshunden. Jag har haft olika förtroende uppdrag både i näringslivet och föreningslivet där jag bl a varit ordförande i australian shepherdklubben under sju år. Jag arbetar som marknadschef och projektledare sedan 1990.

Ledamot - Peter Lind

Peter Lind, ledamot i Svenska Brukshundklubbens förbundsstyrelse

Ledamot Peter Lind

Jag bor på Särö i Halland i ett litet 50-tals hus. Jag och min fru är på vår fjärde Riesenschnauzer, den första skaffade vi 2004. Genom åren aktiv inom bland annat IGP, mest FH-spår men även kört skydd/IGP, bruks mest sök över åren, men även spår och är sugen att testa rapport, drag kör jag som komplement - favorit är skijouring men springer även när formen tillåter. Jag har varit ordförande i lokalområde för Svenska Riesenschnauzerklubben, kommunikationskommitté och webbansvarig. Är idag ordförande för Svenska Riesenschnauzerklubben, funktionär på hemmaklubben Göteborg-Mölndals BK. Privat arbetar jag som strategist/Officer på AFRY Experience Studios & TF Group Manager Volvo Cars/User information/Visual Content Design Team.

Ledamot - Stephanie Robertsson

Stephanie

Ledamot- Stephanie Robertsson

Jag bor utanför Vännäs i Västerbotten tillsammans med familj. Jag har haft hund hela livet men började inom Brukshundklubben först 2016 när jag skaffade min dogo argentino. Idag har vi fyra hundar och all fritid spenderas inom Brukshundklubbens verksamhet. När det kommer till träning så är jag en allätare men det jag brinner främst för brukset och mondioring. Jag arbetar sedan ca 15 år tillbaka som transportledare till yrket. 

Suppleant 1 - Titti Godén

Titti

Suppleant 1- Titti Godén

Jag bor på landet, nära skogen och samtidigt bara kilometrar in till Östersund. Jag är engagerad i Brukshundklubben och tävlar i huvudsak bruks. Hemma har vi två pensionerade schäfrar samt en golden retriever som är min nuvarande tävlingshund. Genom åren har jag haft uppdrag såväl lokalt som på distrikts- och central nivå.
Jag driver sedan nästan tjugo år tillbaka ett företag där vi jobbar med digitala dokumentflöden och vi är drygt tjugo anställda.

Suppleant 2 - Hans Vestergren

Hans V

Suppleant 2 - Hans Vestergren

Blev medlem i Brukshundklubben i mitten på 90-talet och fastnade för brukset av en ren slump tack vare fantastiska uppfödare på Stockholms Södra BK och på den vägen är det. Nu har jag och min fru hamnat i Hallsberg där jag för närvarande är ordförande i Kumla BK. Har tävlat i rapport, IGP, spår och senaste åren är det sök som jag har tävlat i med olika raser. Jag har deltagit på 10 SM, 3 NoM, samt WUSV 2004 i Holland. Idag har vi en liten Holländarevalp samt två fantastiska Bordercollies här hemma. Jag är fd. sjöofficer där jag innehaft befattningar som fartygschef ubåt, adjutant flottiljstab och tjänstgjort i Högkvarteret samt Försvarets materielverk. 

Suppleant 3 - Ola Folkesson

Mandatperioder

Förbundsstyrelsens mandatperioder fram till kongressen 2024:

Funktion Namn Utgår Notering
Förbundsordförande Christer Erixon 2024  
1:e vice ordförande Camilla Rönnqvist 2024  
2:e vice ordförande Malin Holländer 2025  
Skattmästare Lennart Larsson 2025  
Ledamot Jeanette Forssman 2025  
Ledamot Peter Lind 2025  
Ledamot Ann Carlson 2024  
Ledamot Stephanie Robertsson 2024  
Ledamot Stefan Dahlhielm 2024  
Suppleant 1 Titti Godén 2025  
Suppleant 2 Hans Vestergren 2025  
Suppleant 3 Ola Folkesson 2024  

FS-protokoll

Förbundsstyrelsen sammanträder både fysiskt och digitalt under ett verksamhetsår. Justerade protokoll redovisar vad som avhandlats och beslutats på sammanträdet och är en viktig informationskälla inom organisationen. FS-protokollen finns att läsa här.

Datum för inlämning av handlingar

För att möjliggöra beredning och handläggning av ärenden till förbundsstyrelsen (FS) ska ärenden vara förbundskansliet tillhanda senast två veckor innan utsatt sammanträde. 

Handlingar till FS-sammanträden 2024

För att möjliggöra beredning och handläggning av ärenden till förbundsstyrelsen (FS) ska ärenden vara förbundskansliet tillhanda senast två veckor innan utsatt sammanträde. 

Mötesdatum
Datum för handlingar

4 januari

21 december

2 februari

19 januari

1 - 3 mars

16 februari

10 april

27 mars

24 maj

10 maj

? - ? juni

? maj

? - ? augusti

? augusti

11 september

28 augusti

4 - 6 oktober

20 september

6 - 8 december

22 november

Verkställande utskott (VU)

Rottweiler huvud

Rottweiler

Det verkställande utskottets uppgift är enligt delegeringsordning att samordna förbundsstyrelsens arbete och bereder vid behov ärenden till FS. Utskottet har en controllerfunktion för förbundsstyrelsens organisation inklusive förbundskansliet samt bistår förbundsordföranden som är främste företrädare för organisationen.

Fördelat ansvar i utskottsorganisation 

I förbundsstyrelsens organisation är ansvaret fördelat på sex utskott, varav det verkställande utskottet (VU) är ett utskott. Genom delegerat ansvar har utskotten ansvar för olika verksamhetsområden som är omfattande och som löper över lång tid. För mer avgränsade ämnesområden eller projekt kan förbundsstyrelsen bilda tillfälliga arbets-, berednings- och projektgrupper.
En av förbundsstyrelsen beslutad arbets- och delegeringsordning styr vilka frågor och ärenden som respektive utskott (med utskottsgrupper) ska handlägga samt inom vilka områden ett utskott har rätt att fatta beslut. 
Arbets- och delegeringsordningen finns att läsa på sidan om utskotten.

Schematisk bild över Svenska Brukshundklubbens förbundsorganisation

Bildtext: Svenska Brukshundklubbens förbundsorganisation