Dokumentation av möten
Alla möten i föreningen ska dokumenteras. Valberedningen, kommittéer och arbetsgrupper ska på sina möten föra minnesanteckningar. Styrelsemöten, årsmöten, medlemsmöten och fullmäktigemöten ska protokollföras. §11 i stadgarna reglerar vad som gäller för protokoll.
Varför protokollföra?
Samtliga styrelsesammanträden och andra beslutssammanträden ska protokollföras, inte bara för stundens behov utan för all framtid. De beslut som fattas bör alltid formuleras så att det inte råder någon tvekan om innebörden. Detta för att undvika missämja och onödiga diskussioner. Protokollet är det dokument som visar vilka ärenden och beslut en styrelse behandlat och fattat.
Tydliga protokoll är ett effektivt redskap för att följa upp tidigare fattade beslut. Det är viktigt att protokoll förs på ett tillfredsställande sätt så att "efterlevande" kan följa ärenden och ta del av beslut som fattats. Protokollen blir också klubbens historiebeskrivning, samt utgör underlag för revisorerna i deras arbete.
Ordförandens ansvar
Det är ordföranden/sammankallande som ansvarar för att protokoll förs medan det är sekreteraren eller utsedd person som skriver protokollen.
Beslutsprotokoll
Det mest fördelaktiga sättet att föra protokoll, och som samtidigt gör informationen om styrelsens arbete och fattade beslut lättillgängligt, är rena beslutsprotokoll. Det är den vanligaste protokollsformen inom Brukshundklubben.
Följande uppgifter ska alltid noteras i beslutsprotokoll:
-
Ärendebeskrivning - beskrivande rubrik för varje paragraf.
-
Vilka frågor som behandlats.
-
Framkomna förslag - alla förslag i diskussioner ska nedtecknas för att eftervärlden ska kunna se vilka alternativ som beslutet fattats på.
-
Beslut - viktigt att beslutet blir tydligt nedtecknat.
-
Verkställighet - det ska framgå vem som ska effektuera det fattade beslutet.
-
Eventuella voteringssiffror - om votering begärts och genomförts ska de styrkeförhållanden som framkommit anges.
-
Eventuella reservationer - om en eller flera ledamöter reserverar sig mot beslut ska detta protokollföras i direkt anslutning till beslutet. Personer som reserverar sig ska dock föra styrelsens gemensamma talan utanför styrelserummet.
Paragrafer
Paragraferingen i en förenings styrelseprotokoll börjar på §1 efter årsskiftet.
Numrerade paragrafer i protokollet ska följa mötets dagordning. Det finns två alternativ:
-
Numrerade paragrafer löpande från § 1 – årets slut eller
-
Numrerade paragrafer från § 1 för varje protokoll.
Per capsulam beslut
Per capsulam beslut är beslut som fattas utan möte mellan ledamöterna. Det kan styrelsen använda sig av om ärendet inte kan vänta till nästa styrelsemöte. Beslut i ärendet kan ske via exempelvis telefon eller e-post. Resultatet ska skickas till alla i styrelsen. Beslutet ska protokollföras vid nästa styrelsemöte och det ska framgå att beslutet har fattats per capsulam. Det kan även skrivas ett eget protokoll för per capsulam-beslutet.
Justering
När ett protokoll är justerat är det att betrakta som offentligt. Protokoll ska justeras av mötesordförande och vald/valda justerare.
Justerare och mötesordförande skriver under protokollet i slutet av dokumentet samt sätter sin signatur längst ner på varje sida i protokollet. Idag kan även digital signering vara aktuellt.
Protokoll "ägs" av mötesordföranden. Har justeraren och ordföraren delade meningar om innehållet, får justeraren inte ändra något i protokollet. Justeraren kan då välja att skriva en så kallad justeringsanmärkning, som ska bifogas till protokollet. Vid det stycke i protokollet som berörs skriver justeraren/na "Se justeringsanmärkning" och justerar noteringen med signatur.
Tillgängliggöra protokoll
Inom Brukshundklubben ska det justerade protokollet, det vill säga när det undertecknats av mötets ordförande och av mötet utsedd justerare, enligt stadgarna hållas tillgängligt för medlemmarna. Det betyder att alla klubbens medlemmar har rätt att ta del av protokollets innehåll. Många föreningar inom Brukshundklubben anslår styrelseprotokoll i klubbstugan eller lösenordsskyddad hemsida. Offentliggörandet av protokollen gör att dess utformning är av största vikt. Läs nedan om hur känsliga uppgifter ska hanteras.
Känsliga uppgifter
GDPR ska beaktas. Uppgifter som kan vara till skada för den enskilde kan protokollföras i särskild bilaga, som arkiveras tillsammans med protokolloriginalet. När klubben offentliggör protokollet, ska bilagan inte vara med eftersom den inte ska offentliggöras. Formuleringen i protokollet kan till exempel se ut såhär: "Behandlade styrelsen ett ärende angående klagomål på en funktionär. Se bilaga nr X." § 11 i stadgarna reglerar vilka som kan få tillgång till särskild bilaga.
Protokollsutdrag
Ibland tar styrelsen ett beslut som berör t.ex. en arbetsgrupp, en person eller kanske en myndighet/organisation. Då kan man "plocka ut" just det beslutet ur protokollet för att slippa skicka hela protokollet när man ska meddela beslutet till den berörde. Det kallas protokollsutdrag och ska vidimeras med underskrift. Tänk på att protokollet eller beslutet måste vara justerat innan ni skickar det till berörd person/organisation.
Minnesanteckningar
Valberedningen, kommittéer och arbetsgrupper ska på sina möten föra minnesanteckningar. De är mindre formella än styrelseprotokoll. I minnesanteckningar beskrivs vad som gjorts och vad mötet kommit fram till. De innehåller inte beslut och är därför inte bindande. Anteckningarna justeras inte och skrivs inte heller under av den som skrivit anteckningarna. Sammankallande ansvarar för att minnesanteckningar förs samt ev. tillsänds styrelsen. Styrelsen ansvarar för att minnesanteckningar arkiveras.