Fotograf: Christian Björses

Grundkurs tjänstehund

16 dec 202216 dec 2022

Svenska BrukshundklubbenSvenska Brukshundklubben

Du som är nyfiken på tjänstehund har nu ett perfekt tillfälle att prova på. Sommaren 2023 genomförs två kurser för dig som vill prova innan du söker en patrullhundskurs eller räddningshundkurs.

Grundkurs tjänstehund

Denna 4 dagars prova-på-kurs är en introduktion av tjänstehund där såväl patrullhunds- som räddningshundmoment ingår. Du som söker kursen har grundläggande kunskaper om dressyr och en lämplig hund. Du ska ha genomfört kurser eller startat i tävlingar i spår, lydnad eller sök. Kursen kommer att genomföras i terräng så du måste ha förmågan att vistas obehindrat i skog och mark.

Kursen är avsedd för:

• blivande räddningshundförare (hund max 3 år innevarande år)
  • blivande patrullhundsförare (hund max 3 år innevarande år)
  • hundägare som vill utbilda sin hund till Flygvapnet (hund max 3 år innevarande år)

Krav på hund och förare

Hunden ska:
  • kunna gå i koppel.
  • vara tyst i passivitet.
  • komma på inkallning (så hunden kan vara lös under träningen).
  • tolerera andra hundar
  • kunna vara uppkopplad samt sova i ett hundstall
  • kunna hanteras av främmande människor (vid visitation och lyft av hund).
  • en fördel är om hunden gillar att leka med andra än föraren.
Föraren ska:
  • vara medlem i Svenska Brukshundklubben eller i en annan frivillig försvarsorganisation.
  • vara svensk medborgare.
  • vara max 64 år vid en eventuell start på patrullhundskurs- eller räddningshundkurs för att hinna gå klart utbildningen och tjänstgöra under den tid man kan krigsplaceras (18-70 år).
  • vara terränggående (det vill säga kunna röra sig obehindrat över olika underlag).
  • vara intresserad av patrullhunds- eller räddningshundutbildning.
  • ha rätt fysiska förutsättningar (det vill säga att kunna höra och se, inte vara rädd för höjder, mörker, trånga utrymmen etc).
  • ha sett filmerna på hemsidan om patrullhundar och räddningshundar innan kursen och känna ”det här skulle jag vilja prova”.
  • vara införstådd med att detta är en prova-på-kurs där man får prova de olika momenten som finns i tjänstehundsutbildningen.
  • inte tidigare ha utbildat en patrull- eller räddningshund och inte heller kommer att påbörja en utbildning innan denna grundkurs.

Kursplats:

Marma

Datum:

16 - 19 juli 2023 (vecka 29)

20 - 23 juli 2023 (vecka 29)

Anmälan

Anmälan görs i anmälningsformuläret nedan senast den 6 februari. Antagningsbesked skickas ut senast den 9 mars. Om du blir antagen så behöver du bekräfta din plats genom att fylla i och returnera ett par blanketter för dig och din hund.

OBS, få räddningshundkurser startar 2023 så plats på denna prova-på-kurs innebär inte en garanti att sen få plats på en räddningshundkurs. Däremot finns det platser på våra patrullhundskurser 2023.

Kontakt på förbundskansliet

Förbundskansli